• Объявления



Старовинні заходи

В данном форуме вы можете спросить и узнать ответы на все вопросы касающиеся кулинарной тематики

Старовинні заходи

Сообщение Эльвира » 15 фев 2012, 23:07

СТАРОВИННІ ЗАХОДИ ВАГИ І ОБСЯГУ

БОЧКА = 40 відрах (492 л)

ВІДРО = 1/40 бочки = 10 кухлів = 30 фунтів води = 100 чарок = 200 Шкаліков = 12 літрів

ГУРТКА (слово означає - 'для пиття по колу') = 10 чарка = 1,23 л

Чарка (укр. міра рідини) = 1/10 штофа = 2 Шкаліков = 0,123 л.

Бурдюк (шкіряний мішок) - до 60 л

Корчаги - 12 л

НАСАДКА - 2,5 відра (Ногородская міра рідини, XV століття)

Цебер - висота посудини - 30-35 сантиметрів, діаметр - 40 сантиметрів, об'єм - 2 відра або 22-25 л.

КОРОБ - з цілісних шматків лубу, зшитих смугами лика. Донці і верхня кришка - з дощок. Розміри - від невеликих коробушек до великих "комодів"

Балакірєв - довбана дерев'яна посудина, об'ємом в 1/4-1/5, відра.

Як правило, в центральній і західній частинах Росії мірні ємності для зберігання молока були пропорційні добовим потребам сім'ї та представляли собою різноманітні глиняні горщики, корчаги, дійниці, глечики, глечики, горлала, дойніци, берестяні бурячки з кришками, туеса, місткість яких становила приблизно 1 / 4 - 1/2 відра (близько 3-5 л). Ємності ж махоток, Ставцев, туесков, в яких тримали кисломолочну продукцію - сметану, кисле молоко і вершки, приблизно відповідали 1/8 відра.

У староруських заходи і в посуді, що використовується для пиття, закладений принцип співвідношення обсягів - 1:2:4:8:16.

Заходи обсягу рідких і сипучих тіл:

1 чверть = 2,099 гектолітра = 209,9 л

1 четверик ("захід") = 2,624 декалітра = 26,24 л

1 гарнец = 3,280 літра

Заходи ваги

На Русі використовувалися в торгівлі такі міри ваги:

• бруківці = 10 пудів

• пуд = 40 фунтів = 16,38 кг

• фунт (гривня) = 96 золотників = 0,41 кг

• лот = 3 золотника = 12,797 г

• золотник = 4,27 г

• частка = 0,044 г
Аватар пользователя
Эльвира

 
Автор темы
Сообщений: 263
Темы: 224
Зарегистрирован: 17 дек 2011, 09:51
Благодарил (а): 4 раз.
Поблагодарили: 11 раз.

Объявления

Вернуться в Вопросы по кулинарии

Кто сейчас на форуме

Зарегистрированные пользователи: нет зарегистрированных пользователей




cron
Яндекс.Метрика