Страница 1 из 1

Абсент

СообщениеДобавлено: 04 фев 2011, 00:07
Admin
Абсент - міцний алкогольний смарагдово-зелений гіркий напій, що містить зазвичай близько 70% алкоголю. Один з головних компонентів абсенту - екстракт гіркого полину, в ефірних маслах якій міститься велика кількість туйону. У великих кількостях ця речовина є смертельною отрутою, у трохи менших - сильним галюциногеном. Допустима норма туйона, прийнята в 1998 році для країн Європейського союзу, - 10 мг / л. Інші компоненти абсенту: римська полин, аніс, фенхель, аїр, м'ята, меліса та інші трави.

Історія напою
Назва «абсент» відбувається т від грецького apsinthion, що означає «непридатний для пиття», що, безумовно, пов'язано з гірким смаком напою. У стародавньому світі полин (artemisia absinthium) була широко відома як цінне медичне рослина. Єгиптяни рекомендували полин як стимулюючий, тонізуючий та антисептичний засіб, а також як ліки від жару. Піфагор вважав, що листя полину, вимочені у вині, полегшують пологи, а Гіппократ рекомендував її від анемії і ревматизму. Апулей писав, що ця рослина дарувала кентаврові Хирону богиня Артеміда (звідси слово artemisia в його імені).
До появи власне абсенту існувало декілька напоїв з полину. У Древній Греції та Римі, пізніше - в епоху Відродження, люди пили «абсінтіт» (полинове вино), яке виготовляли, вимочуючи листя полину у вині, не даючи йому бродити.
Вважається, що абсент, яким ми його знаємо сьогодні, виник лише в кінці XVIII століття. Абсент по праву вважається «богемним напоєм». Його пили, черпаючи натхнення, Мопассан, Едгар По, Ремарк, Ван Гог, Пікассо, Оскар Уайльд, Бодлер, Аполлінер, Дега. За смарагдовий колір і міф про здатність стимулювати творчість художники та письменники ласкаво називали цей нектар «Зеленої феєю». У позаминулому столітті у Франції абсент став настільки популярним, що навіть почав витісняти вино. Але цей час було нетривалим. На початку ХХ століття почалася справжня паніка: по Франції прокотилися чутки про шкідливий вплив абсенту на здоров'я. Вважалося, що любителі абсенту страждають психічними розладами і більше схильні до туберкульозу (що разом з деякими іншими причинами було схоже на правду).
Який вибрати напій
На прилавки винних відділів наших магазинів абсент потрапляє в основному з Чехії та Іспанії. До речі, в різних країнах слово «абсент» пишеться по-різному. Наприклад, в Іспанії та Італії пишуть Absenta, в Чехії - Absinth. Зараз дуже часто можна знайти напої, які просто нагадують смак абсенту, і їх назви спеціально «роблять» схожими з оригіналом. Французи називають напій Absinthе, але це не заважає їм випускати лікер Absente, який всього лише імітує смак абсенту.
Якщо ви помітили на етикетці напис absinthe refined, то знайте, що ви тримаєте в руках пляшку з очищеним абсентом, в якому туйона немає. Дуже часто за кордоном фортеця алкогольних напоїв позначається не у відсотках або градусах, як прийнято у нас, а в proof (1 proof = піввідсотка спирту). Тобто напис на пляшці абсенту «140 proof» означає, що в напої 70% спирту.
Колір напою
Абсент може бути прозорим, жовтим, коричневим і навіть червоним, але частіше він має смарагдово-зелений колір. Традиційний зелений колір напою досягається завдяки хлорофілу, який вицвітає під впливом світла. Традиційно абсент розливають у пляшки з темно-зеленого скла.
Популярні сорти напою
Сьогодні абсент легально виробляють лише в декількох країнах. Серед них - Чехія, Швейцарія, Іспанія, Швеція і Великобританія.
«Тунель Блек» Absinthe Tunel Black
Абсент, що виготовляється в Іспанії. Готується за старовинним рецептом з дотриманням всіх тонкощів таїнства приготування. До складу входять: спирт вищого очищення, витяжка з кореня полину, настій чорної акації Катех і джерельна вода.
«Абсент Ксента» (Absenta Xenta)
Італійський абсент, який і по сьогоднішній день проводиться за класичним рецептом, винайденому більше 200 років тому. Його характерною особливістю є багата хвиля анісових нот. Смак у напою дуже м'який, з легким натяком на лакрицю, що з успіхом маскує велику фортецю. Відрізняється «Абсент Ксента» також вишуканим напівпрозорим зеленим кольором з відтінками лайма та яблука.
«Абсент Ксента Суперіор» (Absenta Xenta Superior)
Це вишуканий абсент класу преміум з гілочкою полину в кожній пляшці. «Абсент Ксента Суперіор» володіє ідеально збалансованим, трохи терпким ароматом з нотами меду і спецій, без домінуючого анісової акценту. Його багатий і гармонійний смак зі складним поєднанням трав, а також стильний і елегантний дизайн безсумнівно заслуговують найвищої оцінки. Для виробництва цього шедевра використовуються тільки зростаючі у верхній частині листя гіркого полину, дбайливо зібрані в липні-серпні. Фільтрування, що здійснюється за секретної технології, зберігає ароматичні властивості полину і надає напою характерний темно-зелений колір і благородну гіркоту. Елегантна пляшка з гілочкою полину завершує образ Xenta Superior, роблячи його колекційним напоєм, який може стати оригінальним і вишуканим подарунком.
Які келихи краще вибирати для напою
Для абсенту ідеально підходять келихи на невисоких ніжках, вузькі внизу і з розширюються до верху стінками.
З чим і як пити напій
Мало того, що абсент - це дуже міцний напій, він ще й дуже гіркий. Тому ніхто не п'є абсент в чистому вигляді. Напій треба вживати, дотримуючись деяких правил: налийте абсент в келих, покладіть на нього спеціальну ложку (з маленькими дірочками або прикрашену узорами) або звичайну вилку, покладіть на ложку (вилку) шматочок цукру-рафінаду і лийте через нього холодну воду. При змішуванні напою з водою, вміст келиха стане каламутним. Цей процес пояснюється дуже просто: під час змішування води з абсентом розпадаються ефірні масла, що містяться в екстрактах трав. Ідеальним співвідношенням для розведення абсенту водою для чоловіка вважається 1:3 (частина абсенту і три частини води), для представниці прекрасної половини - 1:5 (частина абсенту і п'ять частин води).
Пити напій потрібно залпом.
Рецепти коктейлів з напоєм
Абсент - досить специфічний напій з різким запахом і гірким смаком, тому його рідко п'ють самостійно, частіше всього в компанії з якимись іншими інгредієнтами, здатними "підсолодити життя" після абсенту.

Коктейль «Струс мозку»
Інгредієнти:
темний ром - 20 мл
джин - 20 мл
абсент - 20 мл
кока-кола - 30 мл
лимонний сік - 30 мл
Спосіб приготування: в чарку для коктейлів шарами налийте ром, джин, абсент. При подачі з одного боку налийте кока-колу, з іншого - лимонний сік. Коктейль підпаліть, у полум'я киньте дрібку меленої кориці. Пийте палаючим через трубочку.
Часті питання про напій
Коли краще пити абсент - до їжі чи після?
Це класичний аперитив. Тому абсент, неабияк розбавлений водою, з цукром і лимоном добре вживати перед їжею.
Чув про французькою та чеською способі вживання абсенту. У чому їх відмінності?
Існує безліч способів подачі абсенту. Самим популярним (до слова, класичним) вважається французький спосіб. Сильно охолоджену воду наливають через ложечку з лежачим на ній кубиком цукру в келих, поки рідина не спіткає і поки ви не досягнете улюбленої вами міцності напою. Чеський спосіб має на увазі зворотну дію: абсент (а не вода) вливається через шматочок цукру в келих. Деякі естети роблять з процесу приготування напою до вживання справжнє шоу: змочують цукор в чистому абсенті, кладуть на ложечку і підпалюють його. У результаті цукор плавиться і стікає в келих. Якщо хочеться відчути новий смак напою, додайте в абсент кілька крапель полинової карамелі, додайте за бажанням охолоджену воду або сік цитрусових (лимона, лайма, апельсинів і т. д.). Знавці стверджують, що підсолоджена вода підсилює дію туйона, тому іноді абсент просто розбавляють охолодженим цукровим сиропом. Правда, в цьому випадку не можна говорити про класичний спосіб вживання напою.
Правила хорошого тону
Розбавляти абсент водою і додавати в напій цукор, готувати на основі абсенту коктейлі.
Поганий тон
Пити напій нерозбавленим, вживати у великих кількостях. :-t