Страница 1 из 1

Віскі

СообщениеДобавлено: 04 фев 2011, 12:48
Admin
Віскі - національний алкогольний напій Шотландії. Віскі - міцний алкогольний напій, який виготовляється з різних видів зерна (ячменю, жита, пшениці, кукурудзи, проса, рису) із застосуванням процесів перегонки і солодження, після чого напій довгий час витримується в дубових бочках з-під мадери, хересу або портвейну. Вміст спирту в багатьох сортах віскі - від 40 до 50 градусів, але є і особливо міцний віскі (60 градусів). Смак віскі залежить від багатьох чинників: якості води і зерна, специфіки бочок, способів солодження та фільтрації, тривалості витримки, температури повітря і пр.

Історія напою
Історія віскі налічує багато століть. Всім відомий суперечку двох країн - Шотландії та Ірландії - про право називатися «прародителькою» цього величного напою. Легенд про його виникнення багато, але за офіційною версією вперше віскі почали виготовляти в шотландських монастирях у XV столітті. Спочатку віскі використовували як ліки, але з часом його смак оцінили фермери, які жили поблизу монастирів. Через десятиліття віскі перетворився на візитну картку Шотландії.

Який вибрати напій
Традиційно вважається, що найкращий віскі виробляється в Шотландії та Ірландії. І якщо ви купили віскі в тих краях, значить, ви купили напій найвищої якості. Хоча на сьогоднішній день у виробництві віскі гідну конкуренцію Шотландії та Ірландії можуть скласти США, Японія і Канада.

Колір, аромат і витримка напою
Шотландський стандартний віскі піддається трирічної витримки. Віскі з солоду витримують 5-12 років. А от колекційні та ексклюзивні віскі витримують 21 рік. Рідкісні віскі, витримані 30-50 років, коштують чималих грошей. В Ірландії віскі витримують приблизно 5 років, а от канадці вважають оптимальним для витримки віскі відрізок часу - 6 років.
За кольором можна визначити тривалість витримки напою. Чим темніше віскі, тим він старший, отже, краще. Але в цьому випадку необхідно враховувати два важливих аспекти - виключення з правила. Якщо у віскі додати карамель, то темного кольору можна добитися набагато швидше, і якщо виробник витримував віскі в бочці з-під бурбона, то і старий віскі залишиться світлим.

Популярні сорти напою
«Джонні Вокер» (Johnnie Walker)
Найпопулярніший у світі - шотландський віскі вищого сорту. «Крокуючий Джонні» змішується з 40 різних сортів віскі, кожний з яких витримується принаймні 12 років. Цей віскі відрізняється складним букетом і оригінальним смаком. Колір напою: темно-золотистий з оранжево-торф'яним блиском. Аромат - сухий димок, змішаний з насолодою родзинок і свіжістю цитрусових. Смак: з м'яким, але дуже насиченим багатошаровим букетом. Цей сорт віскі - улюблений напій сера Вінстона Черчілля.

«Чівас Рігал» (Chivas Regal)
Брати Джеймс і Джон Чівас на початку XIX століття відкрили в Абердіні магазин делікатесів, де крім самих кращих продуктів і напоїв, вироблених в Шотландії, заможна клієнтура могла придбати гастрономічні витребеньки з усього світу: ароматна кава, екзотичні спеції, кращі французькі коньяки і ром з Карибських островів. Проте несподівано виявилося, що в Шотландії не знайшлося віскі, яке б відповідало високим стандартам клієнтів. Односолодове сорти часто мали різкий смак і не витримувалися належним чином. Джеймс і Джон шукали сорт віскі з приємним смаком. Змішавши тільки найкращі зрілі сорти віскі, вони отримали напій з м'яким і благородним смаком, сильно відрізняється від смаку віскі того часу. Віскі «Чівас Рігал» подарує незабутні, чудові відчуття, оскільки він виробляється з самих високоякісних сортів віскі, відібраних вручну. Колір напою - насичений темний бурштин. Аромат віскі досить складний, із запахом сушених фруктів, спецій і вершковою карамелі. Напій має оксамитовим смаком темного шоколаду з вишуканими квітковими нотками і солодкуватим, зрілим димним відтінком.

«Джек Деніелс» (Jack Daniels)
Американський віскі старої марки, виготовляється в штаті Теннессі. Сорт віскі «Джек Деніелс» був заснований і зареєстрований в 1866 р. Примітно, що це єдиний бурбон у світі, який дозволено називати віскі.

«Гленфіддік» (Glenfiddich)
Старовинний односолодовий шотландський віскі. Для виготовлення цього віскі використовують бочки, в яких зберігався бурбон і херес, а також нові бочки з деревини бука. Запах віскі «Гленфіддік» трохи торф'яної, з шоколадними нотками. Шотландський віскі «Гленфіддік» має смак, який чи відтінками груші, шоколаду і прянощів. Багато забезпечені люди прагнуть купити саме цей сорт віскі, щоб здивувати своїх гостей золотистим м'яким напоєм.

Які келихи краще вибирати для напою
Келихи для віскі повинні бути просторими і об'ємними. Традиційними для пиття віскі вважаються бокали «тублерс» із широким і товстим дном. Історія походження традиційних склянок для віскі надзвичайно цікава. Вважається, що в барах на Дикому Заході пляшки з-під віскі розрубувалися барменами навпіл для того, щоб заповнити кількість перебитих необережними відвідувачами склянок. Також віскі можна пити з так званих хересних (тюльпановідних) келихів, які мають досить вузьким горлечком і округленими стінками, що сприяє концентрації аромату і не дає віскі швидко втратити свій аромат. Допускається використання для пиття віскі і келихів для коньяку - «сніффер».

З чим і як пити напій
Істинний шотландець знає три правила пиття віскі - не змішувати, не охолоджувати і не закушувати. На батьківщині цього благородного напою стверджують, що віскі потрібно пити маленькими ковтками, поступово, зігріваючи теплом долонь. Але разом з тим для американців, наприклад, більш звично пити віскі з содовою, льодом або лимоном. Якщо міцність напою трохи бентежить, тоді можна розбавити віскі джерельною водою (льодом). Дегустатори запевняють, що саме чиста джерельна вода допоможе не тільки зменшити міцність напою, а й сприятиме посиленню смаку та аромату. Якщо ви новачок у справі вживання віскі, озбройтеся кількома правилами. Налийте в келих віскі і воду 50/50. Щоб відчути аромат напою, піднесіть стакан до носа - вдихайте носом, а видихайте ротом. Зробіть невеликий ковток і трохи затримайте віскі в роті, щоб насолодитися його смаком. Зараз люди п'ють віскі так, як їм зручно. Єдине правило, якого завжди дотримуються знавці віскі, - його не можна пити залпом.

Краща закуска до напою
З м'яким віскі добре поєднується копчений лосось. Рибу можна подавати як окремо, так і в компанії з іншими морепродуктами або салатом. До віскі з тоном горіхів, спецій і фруктів ідеально підійде яловичина або баранина. Курчати, приготованого на грилі, подавайте до витриманому віскі з відтінками фруктів, диму і спецій. Старовинне національне блюдо шотландців хаггіс (страва з баранячих тельбухів, порубаних з цибулею, толокном, салом, приправами і сіллю, зварених у баранячому шлунку) відмінно поєднується з будь-яким сортом класичного віскі. Віскі з пряним або горіховим смаком можна доповнити фуа-гра, дичиною або мовою. Багато людей вважають за краще пити віскі з шоколадом: запечений в клярі шоколадний батончик стане прекрасним доповненням до цього алкогольного напою. У той же час дегустатори не радять поливати страви фруктовими або солодкими соусами. Вони здатні зіпсувати весь смак напою.

Рецепти коктейлів з напоєм
Щоб приготувати коктейль, не слід використовувати шляхетні сорти шотландського або ірландського віскі. Для цієї мети підійдуть м'які напої американського і канадського виробництва. Найпростіший популярний коктейль - «Віскі з содовою» (додайте лід і содову воду в улюблених пропорціях).
Коктейль 5th Avenue
Інгредієнти:
4/10 віскі
3/10 лікеру Cointreau
2/10 апельсинового соку
1/10 лікеру Crème de Casis
лід

Часті питання про напій
Що таке скотч?
Скотч - це класичний, «правильний» шотландський віскі, виготовлений на основі ячменю. При підготовці, сушінні зерен для віскі піч розтоплюють торфом. Потім напій витримується в дубових бочках хересових, що робить віскі сухим і трохи жорстким - одним словом типово шотландським.
Чому на одній пляшці віскі написано Whisky, а на іншій - Whiskey?
Класичний віскі з типово шотландським смаком називається Whisky, в той час як віскі, вироблений в інших країнах, іменуються Whiskey.
Шотландський віскі: які види цього напою існують?
Цей шотландський віскі прийнято розділяти на три типи:
• single malt (сингл Молт);
• pure malt (пур Молт);
• blend (бленд).
Класичним смаком справжнього скотча вважається саме single malt або, як його ще називають, «односолодовий віскі». Для виробництва такого віскі використовується лише один вид спирту. Якщо до марки виробника додаються слова single malt, то це вказує на відмінну якість і високий клас віскі. Pure malt - суміш численних сортів single malt віскі, приготованих на різних винокурнях. Завдяки вдалому поєднанню сортів напою виходить неповторний купаж віскі. Blend є змішаним віскі. Напій містить у собі від 15 до 40 сортів single malt і 3-4 види віскі зернового.

З чого роблять віскі?
У кожній країні-виробнику віскі готується з «національного» сировини. На батьківщині віскі, в Шотландії, для виготовлення напою береться ячмінь. В Ірландії до ячмінного солоду додають жито - віскі виходить трохи м'якше скотчу.
Головні складові віскі, виробленого в США і Канаді, - кукурудза, жито й пшениця. Технологія і рецептура такого напою принципово відрізняється від скотчу та ірландського віскі. Для приготування елітного напою зернові спочатку варяться з додаванням цукру і тільки потім для отримання віскі отриману суміш зброджують. Для виробництва класичного шотландського або ірландського віскі сировину зброджують відразу ж. Японці готують віскі з проса, кукурудзи, рису та інших зернових. Смак віскі прямо залежить від набору зерна, що входить в рецепт. Приміром, віскі на основі ячменю має більш сухий смак, кукурудза надає напою м'якість, а жито - легку гіркоту.

Віскі і бурбон: в чому відмінність?
Бурбон - популярне американське віскі з солідною, багатою історією. Зернова суміш, яка застосовується для створення цього напою, містить не менше 51% кукурудзи, що надає м'якості смаку і аромату насиченості віскі. Свою назву бурбон отримав від однойменної провінції штату Кентуккі, де вперше був створений цей напій.
Крім бурбона, Штати роблять ще один вид віскі - Теннессі. Для приготування віскі Теннессі не потрібно переганяти злаки в сирому вигляді, а також виключений процес копчення зернових над торфом.
Коли краще пити віскі - перед або після їжі?
Віскі - досить універсальний напій. Якщо змішати його з содовою і льодом, то вийде відмінний аперитив. Традиційно віскі вважається чоловічим діжестівом нарівні з коньяками: алкоголь сприяє переварюванню їжі, допомагає позбутися від важкості в животі.
Легендарні правила п'яти «S» для віскі.
Правило п'яти «S» - популярний шотландський алгоритм пиття і дегустації віскі. Формулюється він так:
• sight (оцініть колір і прозорість віскі);
• smell (відчуйте всю насиченість і глибину аромату нерозбавленого віскі);
• swish (продегустіруйте віскі: зробіть маленький ковток віскі, потримайте його в роті, як би «пожуйте» його);
• swallow (проковтнете віскі);
• splash (додайте в келих води і спробуйте віскі знову).
У перекладі на російську мову п'ять золотих правил пиття віскі дуже вдало формулюються як п'ять «П»:
• подивитися;
• понюхати;
• посмакувати;
• проковтнути;
• хлюпнути води.

Десь чув, що від віскі саме важке похмілля...
Віскі не можна пити залпом, як, наприклад, горілку. І, незважаючи на те, що ці два напої містять рівну кількість спирту, за своїм складом вони зовсім різні. Основна причина похмілля - сивушні масла, які містяться і в скроні, і в горілці. Але через те, що саме ці масла додають віскі насичений аромат і багатий смак, його треба «смакувати» і, отже, пити значно менше, ніж горілку. Віскі прийнято розбавляти водою, додавати лід і подавати з лимоном, в такому випадку кількість алкоголю, випитого за вечір, значно менше, ніж загальний обсяг випитого. Такий спосіб помірного вживання віскі не зможе стати загрозою для вашого доброго самопочуття вранці.

Анекдот в тему
На Дикому Заході ковбой заїхав в бар випити стаканчик віскі. Озирнувшись, він зауважив піаніно, а над ним плакат: «Не стріляйте в піаніста, він грає, як уміє». Місце біля інструменту пустувало, і ковбой запитав офіціанта:
- А де піаніст?
- Піаніст? - З сумним зітханням відповів офіціант. - Учора проїжджав тут один ковбой, який не вмів читати...

Правила хорошого тону
Пити віскі маленькими ковтками, розбавляти за бажанням джерельною водою (льодом), подавати віскі з копченим лососем, стравами з баранини і яловичини.

Поганий тон
Пити віскі залпом, використовувати маленькі келихи, вживати напій з дуже солодкими стравами.