Страница 1 из 1

Коньяк

СообщениеДобавлено: 04 фев 2011, 12:52
Admin
Цей напій, причому відмінної якості, вже давно виробляють і цінують у нашій країні, і лише на законодавчому рівні його не можна вважати коньяком, незважаючи на відповідність всім технологічним процесам. Загалом, мова піде про всі коньяки, а не тільки французьких, вироблених в місцевостях, визначених законодавством як такі, виключно в яких може випускатися коньяк.

Історія напою
Історія напою пов'язана з містом, на честь якого він згодом і названий. Місто Коньяк, розташований на річці Шарант, в середні віки був активним торговельним центром. Проте провина не були основним предметом продажу в той час. Сюди привозили в основному сіль і розпродавали її по всій окрузі. І лише з XVI століття білі шарантські вина стали користуватися популярністю у англійських, голландських і скандинавських купців, які продавали їх в інші країни Європи. При перевезенні вина не виносили зміни температури і псувалися. Ще одна перешкода, яка стала на шляху виробників вина, - влада: французьке уряд ввів великі податки на вивіз спиртних напоїв. Нестабільне шарантські вино стали переганяти на спирт. Вигода була подвійна. По-перше, отриманий спирт легко переносив тривалу транспортування. По-друге, обсяг спирту був істотно меншим початкового обсягу вина; отже, знижувалися розміри мит. Коньячний спирт і став основною сировиною для виробництва коньяку.
Спочатку продукт перегонки в місці його споживання (наприклад, у Голландії) розбавляли водою і продавали як звичайне вино. Проте відома пристрасть моряків до міцних спиртних напоїв призвела до того, що дистилят почав користуватися підвищеним попитом. І в XVII столітті французам довелося освоїти промислові масштаби перегонки вина, а також серйозно задуматися над тим, як поліпшити свій продукт. Тим більше що в кінці століття голландські і англійські торговці стали вивозити не вино, а тільки дистилят, без будь-яких добавок і менш дорогий. Цей спиртний напій, розбавлений водою, отримав назву branwin (палене вино, бренді). «Бренді» стало дуже популярним напоєм, особливо серед голландців.
Внаслідок частих воєн і економічної кризи в XVII столітті велику кількість дистилятів було не продано і надовго залишилося зберігатися в бочках. Коли спробували їх вміст, виявилося, що напій зовсім не зіпсувався, а, навпаки, його фортеця зменшилася, з'явився новий аромат, змінився смак і колір. Напій став ще більш популярним. Він володів тонким, елегантним смаком і більш високою якістю в порівнянні з іншими «бренді», тому йому присвоїли ім'я того місця, де він проводився - коньяк.
Коньяк скоро перетворився у великий центр торгівлі спиртними напоями, які поставлялися в багато країн. Експорт постійно зростав, а в XIX столітті був заснований ряд нових торгових фірм. З 1830 р. був введений звичай поставляти коньяк у пляшках, а не в бочках. У 1875 р. хвороба знищила більшу частину виноградників Шарант, і лише з 1900 р. настали добрі часи для виноробства і торгівлі, що забезпечило регіону процвітання.
Перший коньячний завод в Україні з'явився в 1899 р. в Одесі. Належав він товариству «Н. Л. Шустов, сини »В околицях Одеси завжди вирощувалося багато винограду, було пляшкове і пробкове виробництва, а також бондарські. Все це Шустов врахував, але головним було те, що Одеса - великий морський порт. У 1911 р. звідси вирушило 44% всього російського спиртного експорту.
У Велику вітчизняну війну в Україну та в Криму мало що залишилося незруйнованим. Відродження коньячних підприємств почалося відразу після визволення Криму. З 1954 р. почалося стрімке зростання виробництва. У 1962-му з'явилися закарпатські коньяки (в Ужгороді), у 1965 р. випуск коньяків налагодив радгосп-завод «Таврія» (Нова Каховка), ще через 2 роки заводи в Криму.
Сумнозвісна антиалкогольна компанія буквально під корінь підрізала українське коньякоделіе, а перебудова і розпад Радянського Союзу ледь не прикінчили українських виробників остаточно. Держава ніж могло допомогло: у 1998р. був дозволений безмитний імпорт коньячних спиртів. Спирти закуповувалися не тільки в ближньому зарубіжжі, а й у Франції, Іспанії.
На сьогодні в Україні коньяк роблять кілька підприємств: Одеський коньячний завод, агрофірма «Таврія» (Нова Каховка), Ужгородський коньячний завод, підприємство «Зелений гай» (Миколаївська область), завод марочних вин і коньяків «Коктебель» (Крим), Сімферопольський винзавод .

Який вибрати напій
Що стосується країни-виробника, то найкращими вважаються, звичайно ж, французькі. Вважається, що коньяком може вважатися лише, продукт, вироблений у певних регіонах Франції. Тепер же коньяком визнається напій, зроблений з певних сортів винограду і витриманий у дубових бочках не менше 2,5 років з моменту закінчення дистиляції. Весь процес виробництва напою суворо контролюється Національним міжпрофесійні бюро коньяку, що дає право на його сертифікацію. Крім французьких, високу якість мають також вірменські й наші українські коньяки.
Класифікація коньяків Національним міжпрофесійні бюро коньяку (витяг)
V.S. (VerySpecial): 2,5-4,5 року
V.S.O.P. (VerySpecialOldPale): 4,5-6,5 років
Napoleon: 7-15 років
X.O. (ExtraOld): 15-25 років
Класифікація вітчизняних коньяків
Вік або витяг коньяку позначають зірочками. Коньяки, які витримуються більше 5 років, зірочок на етикетці не мають. Їм присвоюють такі марки:
KB: 6-7 років
КВВК: 8-10 років
КС: не менше 10 років
ОС: більше 10 років

Смак, колір і запах напою
За словами знавців, досконалий коньяк гармонійний і неагресивний. Ви легко відчуєте його тепло в роті. Аромат ж хорошого коньяку зберігається протягом багатьох годин в келиху, куди він був налитий. Букет хорошого коньяку складають фруктові (груша, черешня, абрикос, слива, інжир, айва, апельсин, грейпфрут), квіткові (фіалка, липа, лаванда), деревні аромати (дуб, сосна, кедр), пряні аромати (ваніль, перець, гвоздика , імбир), аромати тваринного світу (хутро, шкіра, мускус), горіхові аромати (ліщина, арахіс, мигдаль) а також аромат підсмаженого хліба, серпанок, смаженої кави, і т. п. Молоді коньяки мають світло-бурштиновий відтінок, а старі - насичений густий тон. Міцність напою 40-45 градусів.

Популярні сорти напою
Елітний коньяк роблять всього чотири будинки: Hennessy, Remy Martin, Martell і Courvoiser. Однак справа тут швидше в рекламі і репутації. Адже коньячному світі часто буває, що маловідомий сорт нітрохи не поступається всесвітньо розкрученої марки .. Існує ще один вид коньяків - так звані гурманські. Їх виготовляють невеликі коньячні будинки, які не женуться за кількістю, зате свято шанують старовинні рецептури і домагаються унікальної якості. Такі коньяки не рекламують на кожному кроці, їх назви знайомі лише вузькому колу істинних знавців: Hine, Delamain і Frapin очолюють престижний список коньяків для гурманів, але не слід забувати і Bowen, Meukow, Chabasse.

Які чарки краще вибирати для напою
Цей коньячний келих - сніфер - повинен бути неодмінно тюльпанообразной форми - подовжений і трохи звужений зверху. Але підійде і широкий, кулястий келих на низькій ніжці. Налийте коньяк - зовсім небагато, не більше чверті келиха. Зігрійте келих у своїх долонях, поки не відчуєте, що він сам почав віддавати тепло. Гріти келих з коньяком можна тільки в руках! Щоб повною мірою насолодитися кольором напою, п'ють його тільки з прозорого келиха. Коньяк не охолоджують, він подається кімнатної температури - 16 ° С.

З чим і як пити напій
Коньяк дуже гарний з кавою (coffee) і сигарою (cigar), шоколад (сhocolate) - правило трьох «С». Американці ж, як представники найбільшого ринку споживачів коньяку, також привнесли свої особливості його вживання, але вже як аперитив перед їжею в поєднанні з тоніком. В основному вони додають тонік в молоді коньяки. Якщо вам доведеться пробувати кілька коньяків, то завжди починайте з менш витриманого і поступово переходите до більш витриманим. Тоді від кожного з них ви отримаєте максимум задоволення. Пийте напій, дрібними ковтками, злегка затримуючи його в роті, і проковтують, неодмінно затримавши дихання. Саме так, зсередини, ви відчуєте всю принадність цього божественного напою: його теплий аромат почне повільно підніматися вгору разом з вашим диханням, зігріваючи тіло і душу.

Краща закуска до напою
Коньяк - класичний діжестив. Це напій, який, як правило, подають після других страв, перед сервірування кави або чаю після завершення обіду або вечері Коньяк не закушують, тим більше лимоном (манера закушувати лимоном повелася з часів Миколи II, який не любив коньяк): цитрусові завжди спотворюють гаму ароматів та смакових відчуттів. Якщо дуже побажаєте, закусіть персиком. Саме так роблять аристократи. Також рекомендується закушувати коньяк іншими нейтральними фруктами, наприклад, грушею.
За французькою традицією коньяк подається в середині обіду між основними стравами, щоб освіжити їх смак. Вони, до речі, із задоволенням додають коньяк при виготовленні багатьох страв, таких, як салати з тунця, коктейлі з креветок, пироги з начинкою з птиці, курячі супи, паштети, свинячі і телячі медальйони, а вже закусити келих коньяку солодким сливовим пирогом, мигдальним мусом, омлетом, суфле, паштетом з горіхами або трюфелями в шоколаді - святе для французів справу.

Рецепти коктейлів з напоєм
Коктейлі з коньяком, мабуть, не настільки популярні як з віскі чи бренді, набагато частіше напій додають в каві, приготований різними способами. Однак коктейлі з коньяком мають місце в барменськой практиці.
Балтиморський Ен-ніг
Інгредієнти:
коньяк - 20 мл
темний ром - 20 мл
мадера - 20 мл
молоко - 30 мл
цукровий сироп - 10 мл
яйце - 1 шт.
лід - 4-5 кубиків

Спосіб приготування: покладіть інгредієнти в шейкер і трусіть до появи інею. Потім зцідіть в келих-кубок, посипте тертою корицею. Подавайте з паличкою кориці. Орієнтовна фортеця коктейлю - 20%.

Часті питання про напій
Коньяк можна пити з кулястого келиха і з «тюльпана». Який з них краще?
Для вживання коньяку у вузькому колі, в затишній обстановці підійде кулястий келих, адже з його допомогою так легко передати напою тепло рук, можна повною мірою насолодитися його запахом. Однак з метою дегустації, а також для справжніх гурманів, коли головне - відчути всю гаму смаку, краще «тюльпан».
Чим коньяк відрізняється від бренді і арманьяка?
Всі ці напої отримують шляхом дистиляції виноградного вина з подальшою витримкою в дубових бочках. Технічно все коньяки бренді, але не все бренді можуть вважатися коньяками. На відміну від бренді, яке, витримується близько півроку і яке можуть виробляти в будь-якій частині світу, справжній коньяк можна робити тільки в провінції Cognac. У 1909 р. ця територія була розділена на шість виробничих округів, наступні декрети (у 1936, 1938) строго регламентують процес подвійної дистиляції, витримку в дубових бочках (мінімальний період 30 місяців). Національне міжпрофесійні бюро коньяку несе відповідальність за те, що всі продавані коньяки відповідають закону. Правда, тоді виходить, що вітчизняні коньяки зовсім не є такими, хоч і виготовляються за тією ж технологією і мають відповідну якість.

Технологія виробництва арманьяка близька до тієї, що застосовується в коньяку; відмінності головним чином стосуються процесу дистиляції. Витяг здійснюється тим же самим чином, що і для коньяку, але старіти арманьяк може не більше 40 років.

Правила хорошого тону
• Вживати напій з кавою, сигарою, шоколадом.
• Пити коньяк дрібними ковтками, злегка затримуючи в роті.
• Пити після їжі і не закушувати.
• Якщо пропонуються коньяки різної витримки, починати з молодших.

Поганий тон
• Пити напій залпом, як горілку, або ковтками - як вино.
• Нагрівати коньяк перед подачею.
• Подавати напій з лимоном і взагалі з усіма цитрусовими.
• Пити коньяк під час їжі.