• Объявления



Спеції та прянощі

Делимся своими кулинарными секретами и советами

Спеції та прянощі

Сообщение Повариха » 13 фев 2012, 23:18

Найпростіший спосіб урізноманітнити блюдо - прикрасити його спеціями. Спеції подібні дорогим духам - їх запах не повинен дратувати нюх. Зайва кількість спецій здатне невпізнанно змінити смак страви - настільки, що ви будете відчувати тільки прянощі. Досвідчений кухар тільки підкреслює спеціями смак страви, надає йому нові відтінки. Адже навіть при великій кількості різних приправ страва повинна зберігати свій справжній смак.

Пристрасть до спецій виникла із потреби порушити одноманітність страв, а також як спосіб пом'якшити погана якість м'ясної їжі, тому спеції раніше всього відкрили для себе народності жарких країн, таких як Індія, Китай, Персія. Першими з європейців шанувальниками спецій стали греки і римляни, які додавали їх у вино, фрукти, м'ясо. У XII столітті Європа пережила ціле «пряне безумство». Ця манія зачепила всі - м'ясо, рибу, варення, супи, дорогі напої. На протязі декількох століть європейці відчували сильну пристрасть до перцю і прянощів - кориці, гвоздики, мускатного горіху, імбиру. В давні часи спеції коштували дорожче ікри, а в XV столітті навіть виникло вираз: «Дорого, як перець». Щоб підтримати ціни на спеції, голландські купці часом спалювали або викидали за борт свій товар. Найбільшими споживачами прянощів в кінці XVII століття були Росія, Польща, Німеччина, в якій особливо любили мускатний горіх. Лише в епоху Просвітництва спеції почали вживати правильно - в потрібній кількості і в потрібних пропорціях. Незважаючи на те, що страви зі спеціями були ознаками багатства, тим не менш стіл бідняка в середньовічній Європі у своєму розпорядженні власними прянощами - чебрецем, майораном, лавровим листом, чебрецем, анісом, коріандром і особливо часником.

І зараз, після століть, ми не мислимо собі приготування живильної і смачної їжі без спецій і прянощів. Вони покращують смакові і ароматичні якості продукту, посилюють виділення травних соків і цим сприяють кращому засвоєнню їжі. Додавання прянощів в їжу дозволяє знизити норму солі. Це особливо важливо при призначенні малосольною дієти.
Кожну пряність слід зберігати окремо в банці з щільно закривається кришкою, щоб їх аромат не розсіювався.
Аватар пользователя
Повариха

 
Автор темы
Сообщений: 232
Темы: 205
Зарегистрирован: 18 ноя 2011, 22:50
Откуда: Запорожье
Благодарил (а): 10 раз.
Поблагодарили: 6 раз.

Объявления

Вернуться в Кулинарные советы

Кто сейчас на форуме

Зарегистрированные пользователи: нет зарегистрированных пользователей




Яндекс.Метрика