• Объявления



Чарівний світ прянощів

Делимся своими кулинарными секретами и советами

Чарівний світ прянощів

Сообщение Повариха » 15 фев 2012, 22:56

АІР
Багаторічна трав'яниста рослина. Народні назви - явер, ірний корінь, татарське зілля, шабельник. Має бактерицидну дію. Сухі кореневища лепехи використовують в невеликих кількостях для ароматизації компотів їх яблук, груш, ревеню, а також кремів, пудингів, печива. Їм можна замінити мускатний горіх і імбир.

АНІС
Пряне лікарська рослина, має дезінфікуючу дію. Своєрідний смак аніс надає буряку, червонокачанної капусти, огірків і моркви, різним фруктовим компотам, особливо з груш, яблук і слив.

Бадья
Бадьян (зірчастий аніс) являє собою висушені плоди вічнозеленого тропічного дерева у вигляді 6-10-кінцевих зірочок. Використовується при консервуванні компотів з усіх фруктів, але з обережністю! Досить додати на банку 1 пелюстка зірочки, а на таз - 1 зірочку. Використовують бадьян також при приготуванні лікерів, пуншу, наливок, настоянок, фруктових супів, печива, кексів, пряників.

Базилік (рехані, реган)
Рослина відрізняється пряним смаком і ароматом, збуджує апетит, сприяє травленню. Вживається у свіжому і сущеную вигляді у всіх супах, овочевих і м'ясних стравах, салатах, соусах, а також використовується в консервуванні і маринуванні огірків, кабачків, патисонів, томатів, білих грибів і т.д.

Чорнобривці
Квіти, що володіють пряним ароматом і гостро вираженим смаком. Квітки чорнобривців використовують при приготуванні страв східної кухні, різних маринадів. Гарні огірки (на 0,5 л банку кладуть 1-2 квітки), які набувають пікантний смак.

ГВОЗДИКА
Давня відома пряність являє собою висушені нерозпущеною бутони гвоздикового дерева. Вживається при консервуванні і заготовках про запас грибів, овочів, фруктових компотів і соків, лікерів і багато іншого. Застосовується у виготовленні пряників, пряників.

ГІРЧИЦЯ БІЛА І ГІРЧИЦЯ ЧОРНА
Насіння білої гірчиці світло-жовтого кольору, у чорної - темно-коричневі. У білій смак ніжніший, чорна володіє терпким смаком, що нагадує смак хрону. Використовують насіння при заготівлі про запас огірків, білокачанної і червонокачанної капусти, грибів, риби, а також при складанні сумішей спецій та прянощів.

Ісопу
Овочева ефіро-і медоносна культура, мало поширена з рідкісним сильним гірко-пряним смаком. Молоді стебла, листя, квітки, як свіжі так і сушені, використовуються при засолюванні огірків, для ароматизації холодних закусок, салатів, м'ясних і овочевих супів, рагу, печені.

Кардамон
Насіння тропічної рослини використовують як добавку в хліб, печиво, марципан, медові пряники, пряники, паски, пироги з дріжджового тіста, компоти, блюда з фруктів. Кардамон покращує смак супів, соусів, підлив, страв з риби, м'яса, птиці. У невеликих кількостях його вживають у консервуванні фруктів.

Кервель
Стародавня культура, має ніжні листи, що нагадують петрушку, але з більш витонченим малюнком і тонким ароматом анісу. У їжу використовується ніжна зелень кервеля, її додають у салати, супи, використовують для прикраси бутербродів і блюд.

КОРІАНДР
Коріандром називають насіння, а зелень - кинзой. Кінза використовується в салатах, овочевих, м'ясних супах, смаженому м'ясі, рибі. Сам коріандр використовується при приготуванні домашніх ковбас, засолюванні овочів, в маринадах. Його додають у печиво, пряники, хліб ("Бородінський"). Він покращує смак страв з гороху, квасолі, сочевиці. Його також додають в капусту, паштет з дичини, птиці, червоний буряк, яблучне пюре, морква. Зелень кинзи поширена в стравах кавказької кухні.

КОРИЦЯ
Кора коричника цейлонського володіє сильним пряним солодкуватим ароматом, але і в той же час гіркуватим. В якості прянощів кориця добре поєднується з іншими гострими добавками. Її додають в компоти, киселі, пудинги, пироги з фруктами, печені яблука, солодощі всіх видів (особливо східні), напої, лікери, домашні ковбаси, при смаженні свинини і яловичини, запіканні гусака і качки.

Крес-салат
Кресс-салат (перечнік, перцева трава, подхреннік) має змішаний смак гірчиці та хрону з пікантною гіркуватістю, має фитонцидной активністю. Використовується як засіб від недокрів'я, очищення дихальних шляхів, зміцнення нервової системи. Вживають при приготуванні різноманітних салатів і овочевих страв, соковиту зелень крес-салату ставлять на стіл у свіжому вигляді.

Лавровий лист
Лист лавра благородного, вічнозеленого чагарнику, володіє приємним пряним ароматом і гіркуватим смаком. В якості прянощів добре відомий кулінарам, застосовується в багатьох стравах, при солінні овочів, в маринадах. Однак, не слід його додавати більше, ніж необхідно.

ЛАВАНДА
Пряне лікарська рослина з сильним пряним ароматом і гіркуватим смаком. Використовуються тільки листя або гілочки з листям і цветкамі.Особенно популярна лаванда в іспанській, французькій та італійській кухні. Через сильний запаху лаванду додають при копченні ковбас і окостів разом з ягодами ялівцю до тліючим опілкам.Некоторие гурмани використовують лаванду для приготування зеленого масла і страв з овочів разом з чабером, кропом, шавлією.

ЛУК
Найбільш поширена культура, що служить приправою до всіх страв, консервів, маринадів. Володіє фитонцидной активністю, сприяє поліпшенню апетиту. Крім ріпчастої цибулі в якості пряних використовують і інші види цибулі.

ЛУК-батун
Його називають зимовим цибулею, за поживними властивостями і наявності вітамінів перевершує цибулю ріпчасту. Вживається так само, як і ріпчасту цибулю.

Цибуля-порей
Він має більш ніжним ароматом і ніжнішим і приємним солодким смаком, ніж ріпчаста цибуля. Порей використовують не тільки для приготування страв, але і їдять у свіжому вигляді. Припущенний порей з невеликою кількістю води, з додаванням лимонного соку і вершкового масла їдять гарячим як гарнір.

ЛУК-Скорода
Лук-скорода (різанець або шнитт-лук) росте з-під снігу, найбільш ранній овоч. Вживається так само, як і ріпчасту цибулю.

ЛЮБИСТОК
Народні назви - зоря, любимо, лібістік, любовне зілля, приворотне зілля. Володіє сильним ароматом, додається в малих дозах при приготуванні різних страв і засолені.

Майоран
У їжу вживаються листя та квіткові бруньки. Німецька, словацька і польська кухня не обходиться без майорану. Хороша приправа до ковбас, м'ясних, рибних, овочевих страв.

Меліси лимонної
Мелісса або м'ята має сильний лимонним ароматом. Крім використання меліси в основних м'ясних, рибних і овочевих стравах, їй вживають для аромату оцту і складання чайних сумішей.

Ялівець звичайний
Хвойний чагарник, плоди якого з легким бальзаміни запахом нагадують аромат хвойного лісу і лугів. Квашена капуста з додаванням ягід ялівцю надзвичайно смачна. Плоди ялівця використовують при копченні ковбас і окостів, додаючи їх в тирсу.

МУСКАТНИЙ ГОРІХ
Містить ефірні масла, смак спочатку слабкий, потім сільнопряний. Застосовується в різних стравах, для домашнього ковбасного фаршу.

М'ята перцева, настурції, ПАСТЕРНАК, полин естрагон (естрагон, тархун), ПЕРЕЦЬ ЧОРНИЙ, перець духмяний, перець стручковий, ПЕТРУШКА, рута запашна, селера, чебрець повзучий, кмин, кріп, фенхель, хрін, часник - найвідоміші на сьогоднішній день прянощі і добавки широко використовуються в національних кухнях багатьох народів світу.
Аватар пользователя
Повариха

 
Автор темы
Сообщений: 232
Темы: 205
Зарегистрирован: 18 ноя 2011, 22:50
Откуда: Запорожье
Благодарил (а): 10 раз.
Поблагодарили: 6 раз.

Объявления

Вернуться в Кулинарные советы

Кто сейчас на форуме

Зарегистрированные пользователи: Yahoo [Bot]




Яндекс.Метрика