Страница 1 из 1

Молочні продукти (сметана, сир)

СообщениеДобавлено: 01 мар 2012, 17:41
Бэлла
Сметана

Кислу сметану, змішану з борошном, можна використовувати для приготування соусів. Спочатку сметану розмішують в невеликій кількості соусу, потім вливають в залишок соусу. Зробити кисліше соус можна лимонним соком або оцтом, але після того, як сметана прогріється.
Не треба варити соус на сильному вогні, так як сметана стане рідкою.

Солодку сметану можна приготувати з цільного підігрітого молока, в якому потрібно розплавити свіже масло. Потім цю суміш збиваємо міксером протягом 3 хв. Для приготування сметани кладемо в 1 л молока 30 г масла.

Сири
Тверді сири не висихають, якщо їх загорнути в серветку, змочену пивом або солоною водою. Зріз можна протерти олією.

Сир, який засох, треба на кілька годин занурити в молоко. Він стане м'якше, і легше буде різатися.
Тверді сири можна використовувати для різних страв, натерши їх на тертці.
Натерті тверді сири - смачне і поживне доповнення до супів, соусів, виробів з тіста. З них можна робити грінки.

Молоко. Корисні поради

СообщениеДобавлено: 01 мар 2012, 17:42
Бэлла
Молоко. Корисні поради

Свіже молоко осяде, якщо в нього покласти гарячу картоплину. Таке молоко можна відразу ж використовувати для приготування сиру.
Згущене молоко в жерстяній банці відкриваємо так: в кришці по краях робимо два невеликі отвори, один навпроти іншого. Так молоко зручно наливати. У холодильнику можна зберігати кілька днів.
Молоко додаємо до різних страв, наприклад, овочевих та бобових супів, тушковані овочі. Воно підвищує їх біологічну цінність і покращує смак.

З молока, що осіло, зливаємо сироватку і робимо з нього сир. З такого молока можна приготувати і омлет.

Молоко скисне, якщо до нього додати лимонний сік (ложку соку на чверть літра) і залишити на півтора дня.

Кип'ятіння молока

Молоко кип'ятимо на сильному вогні. Як тільки воно закипить, знімаємо з вогню і ставимо в холодну воду, щоб швидко охололо. Якщо молоко довго перебуває в теплому стані, то знищуються вітаміни, а білок втрачає свою цінність.

Молоко не пригорає, якщо каструлю спочатку сполоснути холодною водою або змастити маслом. Краще користуватися спеціальною каструлею для кип'ятіння молока (з водяною лазнею і сигнальним свистком).

Молоко не скіпів, якщо при кип'ятінні додати шматочок цукру.
Молоко втекло на плиту, не буде пахнути, якщо його відразу ж витерти мокрою ганчіркою, а конфорку скропити оцтом.