Страница 1 из 1

Як правильно зробити чай

СообщениеДобавлено: 19 ноя 2011, 02:25
Повариха
Як правильно зробити чай

рецепти українською мовою

Щоб правильно вибрати чай, потрібно насамперед знати, що Ви хочете, який чай Вам потрібен. Існує безліч сортів, що відрізняються видом, способом скрутки, ступенем ферментирование, а головне - свіжістю. Дуже важливо, щоб Ви вміли відрізняти старий чай від свіжого, якісний - від підробленого.

Потрібно вміти оцінити так звані чотири «чайні коштовності»: вигляд, колір, аромат і смак чаю.

Перше, що відрізняє елітний чай від звичайного, це однорідність. Чаїнки однакові, їх вигляд відповідає способу скручування. Якщо взяти жменю чаю, покласти на лист паперу і трохи потрясти, то всі уламки, ламані чаїнки виявляться внизу. Їх кількість не повинна перевищувати 5 - 10% від загальної маси. Потім потрібно розтерти в руці чаїнки, і подивитися, наскільки добре вона висушена: якщо пересушена, то розпадеться на порох; при недосушене чаї вона скачається в катишек. І те, й інше погано: в першому випадку чай буде пахнути димом, у нього не буде аромату, а в другому - швидко запліснявіє при зберіганні. У нормі чай повинен розламати на дрібні шматочки.

Далі оцінюємо колір чаю: свіжий має яскравий, глибокий колір (але не трав'яний, а чайний!), Він тьмяніє з віком, і при неправильному зберіганні чаю. Коли ми нюхаємо аромат, то він повинен бути чистим і свіжим, і при диханні розкриватися різними відтінками, все глибше і глибше, заповнюючи цілком тіло; ми ніби занурюємося в аромат чаю. Якщо чай старий або не елітний, дешевий, або підроблений, то аромат важко сприймається, або різко б'є в голову, або швидко зникає.

Потім нам необхідно чай заварити і подивитися, як він розкривається при заварюванні, скільки разів його можна пити, якого кольору настій. Якщо чай свіжий, то настій прозорий, чистий, ароматний. Після заварювання ми повинні оцінити «ча - ді», чайне дно. Це означає, що необхідно розглянути спитий чай. Якщо лист (або нирки) цілі, і яскраво видно прожилки, то чай хороший. Ну, і нарешті, чаїнки можна з'їсти, це комора вітамінів і мікроелементів! Вони повинні бути м'якими і смачними.