Страница 1 из 1

Радянська Дієта

СообщениеДобавлено: 05 ноя 2011, 13:40
Admin
У Радянському Союзі жінки худнули по-різному: відмовлялися від м'яса, підсідали на супчики і робили зарядку під радіо. Але була в них і своя, офіційна радянська дієта, під назвою "Дієта № 8"


Радянські жінки не робили ліпосакцію, не пили таблеток для схуднення. І шлунки не урізали, щоб зменшити кількість з'їдається. Вчений-дієтолог Михайло Певзнер спеціально розробив для громадян СРСР дієту для лікування ожиріння. Працює вона за рахунок скорочення споживання калорій і відрізняється від нинішніх новомодних дієт своєї нехитрістю - складається з нехитрих «радянських» продуктів. Три тижні на такій дієті дозволяють скинути 4-5 кг.

Дієти в Радянському Союзі стали популярними не відразу. Спочатку у нас не було моди на худобу - в післявоєнні роки пишечек в країні вдень з вогнем було не знайти. C заходу така мода до нас теж потрапила лише з часом: якийсь час пробивалася крізь «залізну завісу», потім втирається в довіру до радянським жінкам. До дієтичного засилля наші бабусі і мами худнули по-своєму. У кого-то була своя фірмова дієта - на супах і без м'яса. Хтось штурмував стадіони, комусь радили дієту - знову-таки перевірену на комусь. Серед них була і спеціально розроблена відомим дієтологом Певзенром і офіційно визнана Академією медичних наук СРСР дієта (або стіл) № 8.

Дієта складається з низькокалорійних продуктів і обмежує вживання солодкого, мучного і жирного. Їсти треба 6 разів на день, а кількість калорій не повинне перевищувати 1900.


Приклад радянської дієти
1-й сніданок: 100 г нежирного сиру, чай.

2-й сніданок: яблука свіжі.

Обід: борщ вегетаріанський зі сметаною (1 / 2 порції), 100 г відвареного м'яса, тушкована капуста з рослинним маслом, компот з сухофруктів без цукру.

Полудень: 100 г нежирного сиру з молоком.

Вечеря: 150 г відварної риби, рагу з овочів, чай.

На ніч: нежирний кефір.


Продукти харчування
Рекомендовані
Виключаються

Хліб і борошняні вироби
Житній і пшеничний хліб з борошна грубого помелу, білково-пшеничний та білково-отрубяной хліб - 100-150 г на день
Вироби з пшеничного борошна вищого і 1-го сорту, здобного та листкового тіста

Супи
До 250-300 г на прийом. З різних овочів з невеликим додаванням картоплі або крупи; щі, борщ, окрошка, борщ. 2-3 рази на тиждень супи на слабкому знежиреному м'ясному або рибному бульйонах з овочами, фрикадельками
Молочні, картопляні, круп'яні, бобові, з макаронними виробами

М'ясо і птиця
До 150 г в день. Низькою вгодованості яловичина, телятина, кролик, кури. індичка, обмежено - нежирна свинина і баранина - переважно відварні, а також тушковані; запечені великими і дрібними шматками. М'ясо обсмажують після відварювання. Холодець яловичий. Сардельки яловичі
Жирні сорти м'яса, гусака, качку, шинку, сосиски, ковбаси варені і копчені, консерви

Риба
Нежирні види до 150-200 г на день. Відварна, запечена, смажена. Продукти моря
Жирні види, солону, копчену, рибні консерви в олії, ікру

Молочні продукти
Молоко і кисломолочні напої зниженої жирності. Сметана - в страви. Сир нежирний і 9% жирності (100-200 г на день) - натуральний і у вигляді сирників, пудингів. Нежирні сорти сиру - обмежено
Жирний сир, солодкі сирки, вершки, солодкий йогурт, ряжанку, пряжене молоко, жирні й солоні сири

Яйця
1-2 штуки в день. Круто, білкові омлети, омлети з овочами
Смажені

Крупи
Розсипчасті каші з гречаної, перлової, ячної круп за рахунок зменшення хліба
Інші крупи, особливо рис, манну і вівсяну, макаронні вироби, бобові.
Обмежено для додавання в овочеві супи

Овочі
Застосовують широко, у всіх видах, частиною обов'язково сирими. Бажані всі види капусти, свіжі огірки, редис, салаг, кабачки, гарбуз, томати, ріпа. Квашена капуста - після промивання
Обмежують блюда з картоплі, буряка, зеленого горошку, моркви, брукви (сумарно до 200 г в день), а також солоні і мариновані овочі

Закуски
Салати з сирих і квашених овочів, вінегрети, салати овочеві з відварним м'ясом і рибою, морепродуктами. Холодець з риби або м'яса. Нежирна шинка
Жирні та гострі закуски

Плоди, солодкі страви, солодощі
Фрукти і ягоди кисло-солодких сортів, сирі і варені. Желе та муси на метилцелюлоза, ксиліт, сорбіт. Несолодкі компоти
Виноград, родзинки, банани, інжир, фініки, дуже солодкі сорти інших плодів, цукор, кондитерські вироби, варення, мед, морозиво, киселі

Соуси і прянощі
Томатний, червоний, білий з овочами, слабкий грибний; оцет
Жирні та гострі соуси, майонез, всі прянощі

Напої
Чай, чорна кава і кава з молоком. Малосладкіе соки фруктові, ягідні, овочеві
Виноградний і інші солодкі соки, какао

Жири
Вершкове масло (обмежено) і рослинні олії - в стравах
М'ясні та кулінарні жири



«Домашні» дієти радянських жінок
1. Їли рис у величезних кількостях, без солі і цукру. Запивали зеленим чаєм з додаванням яблучного оцту і морської солі.

2. 1-2 чайні ложки яблучного оцту розводили в зеленому чаї або в склянці кип'яченої води і пили натщесерце вранці або перед сном. Нерідко при цьому «заробляли» собі виразкові хвороби шлунка, гастрити і гострі панкреатити.

3. У день випивали 2 л кефіру і з'їдали 1 кг яблук. Часто від такої дієти страждали загостренням гастритів та інших хвороб шлунка.

4. У какао додавали касторку і пили.

5. Вранці пили сік: яблуко, дві моркви, половина буряка, стебло селери, лимон і шматочок гарбуза.



Довідка kulinar.biz
Дієта (від грец. Díaita - спосіб життя, режим харчування) - спеціально розроблений режим харчування відносно кількості, складу, фізичних властивостей, кулінарної обробки і інтервалів в прийомі їжі. Режим харчування здорової людини, відповідний професії, статі, віку та ін (раціональна дієта), становить предмет вивчення гігієни харчування.