Страница 1 из 1

Калина червона властивості.

СообщениеДобавлено: 22 ноя 2011, 21:41
Повариха
властивості червоної калини

Ягоди калини червоної відрізняються високим вмістом вітаміну С, містять багато легкозасвоюваного цукру (глюкози і фруктози), а також дубильні, фарбувальні, пектинові та інші речовини, що обумовлюють їх харчову цінність. Калину слід було б ширше культивувати, щоб збагатити наш раціон харчування. Сьогодні вона ще досить рідкісний гість на нашому столі.

Плоди для компоту збирають після перших заморозків, коли зникає гіркий смак.
Її можна використовувати і як лікарський засіб. Сік і відвар ягід калини допомагають при розладі кишечнику, а також при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки. Ягоди калини покращують роботу серця. Сік або відвар ягід з медом п'ють при простудних захворюваннях верхніх дихальних шляхів. При підвищеному тиску добре їсти калину, перемелену з кісточками. Свіжий сік ягід калини звичайної вживають всередину при головних болях нервового походження.

Ось декілька рецептів:

• Столову ложку плодів калини заварити склянкою окропу, настоювати 1-2 години, потім процідити. Пити по 1 / 2 склянки двічі на день. Настій є загальнозміцнюючим і заспокійливим, нормалізує обмінні процеси.
• Ягоди калини надають сечогінну дію. 1 -2 столові ложки ягід розтирають у ступці і заливають склянкою окропу, настоюють протягом 48 годин. Випивають протягом дня 3-4 склянки.
• Розтерті з цукром плоди калини і сік приймають по 1-2 ст. л. 3-4 рази на день до їжі при гіпертонії і для заспокоєння болю в серці.

Компот з калини: після ретельної переробки підготовлені ягоди калини укладають у стерилізовані скляні банки, заливають гарячим 35 -40% - ним цукровим сиропом і стерилізують: банки ємністю 1л - 15хв, 2л - 25хв. На 1 банку ємністю 1л - калини 400г, 36 -40% - ний сироп 0,4 л.