Гарбуз! Ось це ягідка! Вага від 30г до300кг, здатна зберігатися всю зиму, навіть у кімнатних умовах. Гарбуз відома людині вже тисячі років, а точніше, вісім тисяч років. У плодах гарбуза міститься цукор, каротин, вітаміни С, В1, В2, В5, В6, Е, РР, а також рідкісний вітамін Т, сприяючий прискоренню обмінних процесів. Гарбуз - надійний партнер людей, які бажають скинути вагу. Вітамін До необхідний для нормального згортання крові. У гарбузі є і жири (особливо в насінні), білки, вуглеводи, целюлоза, пектинові речовини. Саме останні сприяють утворенню комплексних нерозчинних сполук з такими металами як кобальт, свинець, ртуть, кадмій і навіть стронцій і виводять їх з організму. Гарбуз містить мінерали, в тому числі калій і кальцій, залізо ... Каротину в гарбузі в п'ять разів більше, ніж у моркві. М'які клітковина гарбуза дуже корисна при всіх шлунково-кишкових захворюваннях. Гарбузовий сік один стакан в день - прекрасний засіб при захворюванні нирок і печінки, а також при атеросклерозі й цукровому діабеті. Гарбузове насіння - противоглистное засіб. Всі знають про користь чорниці для зору. Однак, гарбуз і свіжа морква не менш корисні і більш доступні круглий рік. У кого виникли чи виникають проблеми із зором постарайтеся щодня протягом місяця снідати тертої на дрібній тертці морквою, змішаної з тертої сирої гарбузом (моркви 2 / 3 частини салату, а гарбуза 1 / 3). У салат можна додати кілька волоських горіхів і обов'язково заправити нерафінованою олією (за смаком), можна також додати трохи меду.
Гарбуз, запечена із сухарями (на 4 -6 порцій)
• 800г гарбуза
• 1 яйце
• Стакан мелених сухарів
• Стакан вершків
• 100г вершкового масла
• Сіль за смаком
Очищену гарбуз опустити в каструлю з підсоленим окропом і зварити до напівготовності (10хвилин). Потім вийняти, нарізати соломкою, викласти в три шари в глиняні горщики, посипаючи кожен шар сухарями і маленькими шматочками замороженого вершкового масла. Яйце злегка збити, змішати з вершками і полити цією сумішшю вміст горщиків. Поставити в духовку і запікати на слабкому вогні протягом 30 -40 хвилин.
Оладки з гарбуза
• 500г стиглої гарбуза
• ½ -2 склянки пшеничного борошна
• 1 склянки молока
• 1 стіл. ложки цукру
• 2 яйця
• Сіль, масло рослинне
Гарбуз вимити, очистити, видалити насіння. М'якоть натерти на тертці. Додати молоко, борошно, яйця, цукор, сіль і розмішати. Обсмажити на розігрітій сковороді 2-3 хвилини з кожного боку. Подавати зі сметаною.